4 en 5 mei

Het is week van 4 en 5 mei. Stil staan bij het thema vrijheid. In deze tijden van corona merken we een heel klein beetje wat het betekent om niet in vrijheid alles te kunnen doen. Het is echter niet te vergelijken met het leven onder oorlogsomstandigheden. Met mijn examenleerlingen denk ik bij het vak godsdienst altijd een keer na over het thema vrijheid. Het gaat daarbij onder meer over de vraag hoe Nederland eruit zou zien als Duitsland de oorlog had gewonnen. We kunnen ons dat 75 jaar later nauwelijks voorstellen.

Willem Wilmink schreef daar een hele indringende tekst over, die door Herman van Veen op onnavolgbare wijze werd vertolkt. Saillant detail: Herman van Veen zong dit lied ook in het Duits bij zijn tournees in Duitsland en Oostenrijk in de jaren tachtig.

4 mei is bedoeld om na te denken over de slachtoffers van oorlogsgeweld. Daar als ouder met je opgroeiende kinderen over praten kan heel goed aan de hand van dit lied. Ik heb er in mijn lessen godsdienst hele goede ervaringen mee. Vrijheid is iets om dankbaar voor te zijn, het is immers niet vanzelfsprekend.

Pieter TreepLelystraat 49, 8265 BB Kampen

Gebouwbeheer Open Hof
  • Telefoon: 038-3316144
  • Contactformulier: klik hier

Impressie

© Copyright 2017 . Alle rechten voorbehouden website door web by step

Zoeken